Waarom rechten de beste opleiding is voor programmeurs van kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie is één van de spannendste ontwikkelingen in de ict. Informatiesystemen die zelfstandig tot oplossingen komen die de programmeur niet voorzien had geeft volop nieuwe mogelijkheden. De keerzijde hiervan is dat de oplossingen die worden gevonden wél tot het door de programmeur voorziene voordeel leidt alleen daarbij ook dingen doet die om een andere reden ongewenst zijn.

Wanneer mensen ongewenste dingen doen dan noemen we dat gedrag delinquent of zelfs crimineel. Tijdens de opvoeding van een mens wordt gewenst gedrag aangeleerd. Dat gewenste gedrag volgt bepaalde patronen en wetmatigheden. Of te wel tijdens de opvoeding wordt een mens aangeleerd welke rechten en regels er tussen mensen onderling en in de maatschappij gelden.

Ook bij kunstmatige intelligentie geldt dat wat je er in stopt er ook weer uitkomt. Op het moment dat kunstmatige intelligentie niet goed is opgevoed en/of getraind dan krijg je ongewenste oplossingen. Het doel van de kunstmatige intelligentie zal namelijk altijd zijn om een zo groot mogelijk voordeel te behalen. Daarbij zal het dan enkel de regels in beschouwing nemen waar het zich aan moet houden.

Als kunstmatige intelligentie geen benul heeft van het feit dat er ook nog andere regels en daarvan afgeleide belangen zijn waar het rekening mee moet houden dan gaat het simpelweg op zoek naar de oplossing waarmee een zo groot mogelijk voordeel te behalen is. Dat kan tot maatschappelijk gezien zeer ongewenste gevolgen leiden.

Stel dat je kunstmatige intelligentie in een auto stopt die enkel tot doel heeft om zo snel mogelijk van A naar B te komen en daarbij elke vorm van schade aan de auto te voorkomen. Het probleem met het enkel kennen van deze regel is dat de de kunstmatige intelligentie geen rekening zal houden met de belangen van andere weggebruikers, de weg zelf en de omgeving.

Als de weg om een mooie tuin vol met prachtige bloemen loopt en de kunstmatige intelligentie constateert dat er géén schade zal ontstaan door in plaats van de weg te volgen gewoon door de tuin te rijden. Dan zal de kunstmatige intelligentie de auto door de tuin laten rijden. Er is immers geen regel die de auto belet om dat te doen. De schade die er aan de tuin zal ontstaan is daarom geen belang of factor om rekening mee te houden.

De programmeur die kunstmatige intelligentie ontwikkelt zal zich daarom heel erg bewust moeten zijn van alle rechten en belangen waar de kunstmatige intelligentie rekening mee zal moeten houden. Kunstmatige intelligentie gaat immers niet over het maken van statische regels programmacode die voorspelbaar zijn. Het gaat om programmacode die onvoorspelbaar is.

De enige manier om kunstmatige intelligentie voorspelbaar en betrouwbaar te maken is door rechten by-design in de kunstmatige intelligentie op te nemen. De toekomstige generaties van programmeurs zullen daarom rechten moeten studeren of in ieder geval een stevige juridische basis hebben om er voor te zorgen dat kunstmatige intelligentie die zij ontwikkelen zich fatsoenlijk en respectvol zal gedragen.